top of page


Keramikkursus på Sicilien - i Santo Stefano di Camastra
19. okt. - 26. okt. 2023
UDSOLGT

-5BqJGlE.jpeg

 

Sicilien er kendt for sin smukke og farverige keramik, byer som Caltagirone, Sciacca og Santo Stefano di Camastra har været hovedbyer i at skabe skøn keramik på øen.

Keramikken ser man overalt på Sicilien - det kan være til deres flotte kupler på kirkerne, som dekorationer på tage, som kakler, vaser, bænke, trapper, kunst og brugsgenstande. Keramik bruges meget den dag i dag, så vi vil opleve, både den ældre, men også moderne keramiske værker.

I denne uge skal vi på Højskolen på Sicilien på Keramikkursus - i keramikbyen: Santo Stefano di Camastra. 

Man kommer til at skabe sin helt egen keramik i det store og velfungerende værksted; ’Ceramiche Valdemone’ og rundt på flere udflugter - der relaterer til emnet keramik. 

Byen er netop kendt for at have en lang tradition for at skabe keramik – det har udviklet sig til flere små og store værksteder rundt omkring i hele byen. 

Desuden er byen smukt dekoreret med udsmykninger og kakler som ses overalt i den lille by. Med sine lidt over 4000 indbyggere er byen ikke stor og slet ikke mange turister finder vejen forbi den flot beliggende by – hvor man kan nyde udsigten over bugten til de Eoliske øer.

Man siger om byen at den er den smukkeste – og som et museum under åben himmel: ’Sembra irreale nella sua bellezza Santo Stefano: un museo a cielo aperto’.

I byen er der også et keramikmuseum vi besøger.

Vores værksted, ligger lidt uden for byen, tæt ved vandet. Her skal vi selv lave keramik med undervisningen af de meget professionelle sicilianske keramikere nemlig Antonio Fiocco som underviser i udførslen i ler og for dekorationen/ glasur Sebastiano Lupica.

Se mere her om værkstedet: https://www.ceramichevaldemone.it

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tilknyttet kurset vil også være Ulla Meucci og Tine Kragh. Ulla har boet 25 år på Sicilien har selvsagt et stort kendskab til Sicilien. Hun har arbejdet som guide i mange år og har sit eget keramikværksted på øen. Tine Kragh er kunstner og kunsthistoriker og har studeret den sicilianske kunst, selv skabt keramik – blandt andet en større udsmykning i Tivoli. Hun har også arbejdet på Sicilien både som guide og med kunsten på øen.

 

Alle kan være med, både nybegyndere og øvede, kan få glæde af kurset.

Værkstedet har mange faciliteter og vi vil de første dage skabe værker selv i ler, der så kan nå at tørre, brændes og dekoreres. Derudover vil der mulighed for at dekorere de alllerede brændte genstande som værkstedet fabrikerer f.eks. fine skåle med udskæringer, kakler, krus, kunst, skulpturer, religiøse figurer og sicilianske traditionel keramik. 

 

Kurset er inklusive materialer ler og glasur - til små og mellemstore ting. Vil man lave større ting må man forvente et tillæg - da disse også skal sendes hjem.

Derudover skal vi på udflugter, der relatere til vores emne, omkring keramik, vi skal blandt andet en heldagstur med toget til Palermo og se det fine kakkelmuseum: Museo delle Maioliche ’Stanze al Genio’  i et palads - her skal vi samle inspiration til dagen efter hvor vi selv skal dekorere kakler.

Desuden skal vi studere de vidunderlige kupler på kirkerne i Palermo skabt i farverigt dekoret keramik, blandt andet ’Chiesa del Carmine’ og ’Chiesa di Giuseppe dei Teatini’.

Derudover vil Tine Kragh vise rundt i Palermo og se på udvalgte seværdigheder og også andre keramiske udsmykninger både moderne og ældre. 

Vi skal selvfølgeligt også se de store attraktioner som domkirken, fontænen Piazza Pretoria, Quattro Canti og meget mere.

Vi bor på det meget dejlige hotel, Za'Maria Seaside Resort som ligger lige ned til vandet:

https://zamaria.one

Der vil også være en udflugt til den nærmeste by Cefalu – kendt for sin skønhed og den flotte Domkirke med de smukke mosaikker. Kirken er et imponerende syn.

I museet i Cefalu Madralisca har de også fine eksempler på genstande udført i keramik - der er fundet i området.  Så som antikke religiøse figurer, fint dekorerede græske vaser med fine billeder af tunfangst, kakler, skåle m.m. Museet rummer også en samling af malerier blandt andet fra den kendte renæssancekunstner Antonello da Messina. 

 

En eftermiddag tager vi rundt i området og se den nulevende kunstner Antonio Presti’s kunst i landskabet. Han er en siciliansk kunstner der skaber den såkaldte landart – mange af disse værker blev i starten udsat ulovligt af Presti selv- idag en stor attraktion.

Det bliver også en skøn mulighed for at nyde det varierede og kuperede  landskab.

 

Den sidste dag når vi afhenter vores keramik - vil vi med de ting vi har lavet skabe en lille uformel udstilling til inspiration og som opsummerende gennemgang af kurset.

Kurset holdes i oktober, en skøn måned på øen hvor vejret plejer at være godt, solrigt og med mulighed for at bade.

Der vil også være foredrag om keramik på Sicilien.

Vi vil på Højskolen på Sicilien være behjælpelig med alt omkring din rejse og kurset.

Vi plejer ud over at skabe en masse flot keramik, at have skønne og sjove dage sammen.

Bemærk der vil være et forholdsvis begrænset antal deltagere.

Program:

1. dag: Torsdag:

Ankomst til Palermo lufthavn, hvorpå vi tager til hotellet i Santo Stefano di Camastra, Za'Maria Seaside Resort.

Når vi har indlogeret os på hotellet – holder vi et velkomstmøde hvor vi introduceres til hinanden og ugens program.

 Vi spiser velkomstmiddag på hotellet (inklusiv).

2. dag: Fredag:

9.30 - 16 

Vi arbejder på værksted hele dagen. Værkstedet er traditionelt siciliansk, hvor der arbejdes med terrakotta.

Denne dag skal vi lave ting i ler selv, det kan være skåle, kakler, skulptur, dekorationer m.m.- lige hvad man har lyst til. 

Vi gennemgår forskellige teknikker, blandt andet hvordan man laver den Sicilianske traditionelle kogle: Pigna Siciliana.

Frokost med vin på værksted (inklusiv)

 

Kl. 18.00 Aften foredrag om ’Keramik’ og samtalesalon om emnet af Tine Kragh.

 

3. dag: Lørdag:

Vi arbejder på værksted 9.30 - 13.00

Her kan vi færdiggøre, finpudse og eventuelt glitte sine ting fra dagen før. Disse stilles til brænding.

Hvis man laver større ting, der kræver længere tørretid – kan de sendes til Danmark mod et tillæg. 

 

16 – 18. Vi skal se byen Santo Stefano di Camastra, med de mange udsmykninger der er i byen i keramik. Derudover besøge museet i Santo Stefano di Camastra: ’Museo Civico delle Ceramiche’. Museet rummer mange forskellige slags keramik – både nyt og gammelt - som er udstillet i det flotte palads.

19. 30 vi spiser fælles middag i byen.

 

4. dag. Søndag:

9.00 - ca. 19.00 Heldagstur til Palermo blandt andet med besøg i kakkel museum ’La Casa Museo Stanze al Genio’-- her skal vi samle inspiration til dagen efter hvor vi selv skal dekorere kakler.

Tine Kragh vise rundt i byen og vi ser på udvalgte seværdigheder og også, keramiske udsmykninger både moderne og ældre. 

Efter frokost skal vi selvfølgeligt også se byens store attraktioner som: Domkirken, fontænen Piazza Pretoria, Quattro Canti og meget mere. Vi besøger Il Segreti del chiostro, det hemmelige kloster og ser de antikke kakkelgulve i klostergården og får eftermiddagskaffe - med gode kager.

På vej mod museet passerer vi en af Palermos dygtigste keramikere - han laver keramik tableauer. 

Derudover skal vi studere de vidunderlige kupler på kirkerne i Palermo skabt i keramik: Chiesa del Carmine, Chiesa san Giuseppe dei Teatini, m.m.  

 

5. dag. Mandag:

Vi arbejder på værkstedet formiddag 9.30 - 13.00

I dag skal vi dekorere nogle af de forbrændte ting som værkstedet fabrikerer f.eks. fine skåle med udskæringer, krus, kunst, skulpturer, religiøse figurer og siciliansk traditionelt keramik eller eventuelt nogle af de allerede brændte kakler: matonella/piastrella som værkstedet fremstiller.

Vi bliver blandt andet instrueret i at glasere og dekorere i den sicilianske majolika teknik med hvid underglasur.

Desuden mulighed for at arbejde med begitning, som er en flydende ler, der er indfarvet. Med den kan du male på din keramik, og opnå en mere kontrolleret streg end ved glasurer.

Ønsker man at dekorere nogle af værkstedets større ting kan de, som nævnt, fremsendes til Danmark mod et tillæg. 

 

Eftermiddag fri

 

6. dag. Tirsdag:

Vi arbejder på værkstedet 9.30 - 13.00

Dekoration og glasering af de sidste brændte ting vi lavede de første dage.

Derudover er der igen mulighed for at dekorere de alllerede forbrændte ting som værkstedet fabrikerer – der er et stort udvalg.

 

13.00 - 18.00 Vi bliver hentet på værkstedet hvor vi så tager på udflugt for at se sicilianeren Antonio Presti's imponerende skulpturer rundt omkring i landskabet. Han er en siciliansk kunstner der skabte Fiumare d’Arte hvor flere store skulpturer blev placeret rundt omkring i landskabet ulovligt. Han arbejder med kunst i alle former og inddrager både børn og unge.

Det er imponerede at opleve hans store skulpturer som landart rundt omkring i det sicilianske landskab.

Vi spiser en let frokost (inklusiv)

 

 7. dag. Onsdag:

Vi er på værkstedet 9.30.- ca.13

Dette er den sidste dag på værkstedet og vi laver en lille uformel udstilling af vores værker til gensidig inspiration, evaluerer med værkstedet og afslutter keramikkurset.

Vi forbereder og medbringer vores keramik til hjemrejsen – når vi er færdige (ca. 13) tager vi på togtur til den smukke sicilianske by Cefalu. 

Her skal vi blandt andet se den imponerende domkirke med mosaikker og museet ’Madralisca’ med keramik fra lokalområdet, så som: terrakotta olielamper, kakler, fint dekorerede græske vaser i rødler. Museet rummer også flotte renæssanceværker af den sicilianske maler Antonello da Messina.

Tine Kragh viser rundt og fortæller om byen, keramikken og kunsten.

 

8. dag. Torsdag:

Vi tager til Palermo lufthavn og rejser hjem mod Danmark

Inklusiv i rejsen:

 • Fly til og fra København til Sicilien

 • Transfer fra lufthavnen til hotel og retur.

 • Keramik undervisning på værkstedet Val Demone. Inklusive materialer, ler og glasur. Hvis man vælger at arbejde i meget store formater, kræves et ekstra tilskud – da disse også vil skulle sendes hjem. Se mere om værkstedet:  https://www.ceramichevaldemone.it

 • Tre udflugter til Palermo, Cefalu og på tur rundt i naturen og se sicilianeren Antonio Presti's landart i det smukke sicilianske landskab.

 • transport til væksted, station og byen.

 • ​Guidet ture enten eftermiddag eller formiddag - på alle udflugter og i byen Santo Stefano di Camastra.

 • Velkomstmiddag på hotellet.

 • Støtte og hjælp fra Højskolens på Siciliens ansatte gennem hele turen. 

 • Godt hotel beliggende i byen Santo Stefano di Camastra: https://zamaria.one

 • Udover undervisningen vil der være foredrag, samtalesalon, film om aftenen på hotellet og meget mere.

 

Rejsen er ikke inklusiv:

 • Måltider udover morgenmad som kan købes på hoteller, eller på byens mange cafeer og restauranter.

 • ​Museumsentreer 

 • ​Byskatter (1.5 Euro per nat)

​Pris: 12.980,-

Tillæg enkeltværelse 800,-

Fly tider:

Udrejse: kbh. 6.10- Muc. 7.45, Muc. 9.10.- Pal. 11.05

Hjemrejse: Pal. 14.40- Zrh.16.40, Zrh. 17.25.- Kbh. 19.10

Tilmelding: UDSOLGT

Højskolen på Siciliens tekniske Rejsearrangør:

Italien Information Service a/s - Rejsebureau

Medlem af Rejsegarantifonden nr. 1324

Ved Ib Larsen, Italiensk konsul og Presidente Società Dante Alighieri

Kontakt:

Tel (+45) 8626 1666  -  italien@iis.dk

Ved bestillingen betales et ikke-refunderbart depositum på kr 3.000

Cirka seks uger før afrejsen sendes anmodning af restbeløbet. Anvend det personlige link, som er i den tilsendte mail.

Senere følger drypvist en mængde praktiske informationer vedr. rejsen. I ugen op til afrejsen fremsendes via e-mail flybillet og information om mødested i lufthavnen, samt de sidste praktiske oplysninger.

Afbestillingsregler

Ved framelding 6 uger før afrejsen refunderes 50% af rejsens pris og altid med fradrag af kr. 1000 (udover depositum). Ved framelding senere end 4 uger før rejsen tilbagebetales det indbetalte beløb kun, hvis rejsen sælges til anden side, og altid med fradrag af kr. 1000 (udover depositum). Vi anbefaler derfor, at man undersøger sine egne forsikringer nøje. Hvis man ikke er dækket, så anbefaler vi at man tegner en Afbestillingsforsikring

Der kan forekomme ændringer i programmet i særlige tilfælde. 

bottom of page