top of page

 

Skønhed og Poesi på Sicilien 11. - 18. nov. 2023

'I selskab med historiens største ånder i Siracusa' 

3 pladser ledige

Som mennesker drages vi mod skønhed. Det er en af grundene til, at poesi og kunst har haft en så stor betydning for kultur og dannelse.

Med Martin Herbst og Tine Kragh

Mennesket er et væsen, der har en historie, og som drages mod skønhed. Derfor har poesi og kunst haft enorm betydning for kultur og dannelse. Få steder fremgår det så tydeligt som på Sicilien. Som mødested for forskellige religiøse, filosofiske og kulturelle traditioner blev Sicilien et enestående arnested for poesi og skønhed, der til stadighed bjergtager enhver besøgende. På denne dannelsesrejse skal vi i nærkontakt med nogle af verdens største kunstværker og blive klogere på, hvordan Sicilien blev base for en ny poetisk tolkning af tilværelsen, der blev banebrydende for det italienske sprog og verdens mest kommenterede litterære værk: Dantes Guddommelige Komedie. Velkommen til en rejse, du sent vil glemme, i skønne omgivelser, herligt selskab, med kompetente og erfarne undervisere, der forstår at gøre historien levende med relevans og aktualitet. 

Undervisere på denne rejse vil være Martin Herbst, cand.theol., forfatter og efterspurgt foredragsholder – se også martinherbst.dk – og Tine Kragh, kunsthistoriker, kunstner og Siciliens ekspert.

Historisk er Siracusa en af de mest interessante byer på Sicilien – en gang hovedstad i Magna Graecia, det gamle Grækenland. Siracusa var en storby på niveau med Rom og Athen.  

Mange store personligheder har besøgt byen, blandt andet apostlen Paulus, filosoffen Platon har været her og videnskabsmanden Archimedes er født i byen.

Kunstnere som Caravaggio, Marabiti og Antonella di Messina pryder byens kirker og museer med deres værker.

I byen er der så meget at se og opleve både historisk og kulturelt.

Vi besøger øen Ortigia, især er Piazza Duomo velbesøgt, en af de smukkeste pladser på Sicilien og den vidunderlige domkirke, som tidligere har været et græsk tempel for Hera.

Martin Herbst vil om formiddagen holde foredrag i:

 • Skønhed, poesi og historie på Sicilien 

 • Iliaden, Odysséen og Aeneiden: Den europæiske kulturs dannelsesmanualer

 • Det italienske sprogs fødsel på Sicilien og Dantes Guddommelige Komedie 

 • Siracusa som arnested for mytologi, poesi, filosofi, religion, politik, økonomi og kunst

 • Den egyptiske, græske, romerske og arabiske bro til vestens kultur

En eftermiddag efter foredrag, skal vi besøge det græske område Neapolis, med det imponerende amfiteater. På vejen skal vi se kirken Madonna del Lacrime, som er blevet Siracusas vartegn på 103 m. og vi passerer også katabomberne San Giovanni med gravpladser fra de tidlige kristne.

Derudover skal vi på to skønne udflugter, en til barokbyen Noto, og til vinsmagning,  en anden dag skal vi på heldagstur til Catania og Etna, hvor vi udforsker vulkanen og Siciliens andenstørste by.

På vejen til Catania kører vi rundt om vulkanen Etna, som vi skal høre om og om de mange legender omkring vulkanen, blandt andet om Polyfemos, Odysseus og Vulcan. Vi ser, hvorledes Etna er forskellig på nord og syd siden, og er vi heldige, er hun i udbrud. På turen passerer vi også flere appelsin- og citron-, vinplantager og gennem det kendte område Bronte, kendt for sin pistacie - også kaldet det sicilianske guld.

Catania er en af Europas ældste provinsbyer, som ligger smukt ud til havet med netop vulkanen Etna i baggrunden

I Catania skal vi blandt andet se: Det lokale fiskemarked, den fantastiske katedral og det romerske amfiteater. Vi studerer den typiske arkitektur, kendt i området fra det 17.- 18. århundrede, kaldet siciliansk barok.

En anden dag tager vi igen på dagstur med bus, først besøger vi Basilica of Saint Lucia 'al Sepolcro'- hvor vi skal se det helt enestående maleri af Caravaggio: Santa Lucias begravelse.

Derefter skal vi have en vinsmagning med oste – og rundvisning på den kendte vingård: Cantine Pupillo - Martin fortæller lidt om vin og beruselse gennem historien.

Derefter opsøger vi igen den enestående sicilianske barok i den fine by Noto.

Det er et imponerende syn at opleve disse byer, som er så gennemførte i netop denne arkitektoniske stilart.

Gennem hele ugen vil der ud over foredrag og guidede turer – være et hav af berigende samvær med gruppen.

Vi opsøger også lokale arrangementer så som: koncerter, udstillinger, processioner og andet der sker aktuelt igennem ugen.

Dagsprogram:

​Dag 1. Lørdag.

Ankomstdag.

Ankomst 15.25. Catania. Ankomst hotel ca. 16.30

Læs mere om hotellet: https://www.hotelcentralesr.com/en

kl. 17. Velkomstdrink på tagterrassen. Gennemgang af kursus og introduktion til andre deltagere.

Kl.19.30. Velkomstmiddag (inklusiv) 

Vi går ud og spiser velkomstmiddag samlet og får en lille introducerende tur i området.

 

Dag 2. Søndag

Folkemålspoesi og byvandring 

Kl.10.- 12.: Martin Herbst.

Foredrag: Skønhed, poesi og historie på Sicilien 

Troubadourer, tiggermunke og verdens skønneste kærlighedsdigt. I 1100 tallet begyndte sydfranske troubadourer at synge kærlighedssange på folkemål, endda akkompagneret med musikinstrumenter! Kejser Frederik d. II blev så begejstret for dette projekt, at han grundlagde en såkaldt siciliansk poetisk skole ved sit hof i Palermo. Derfra blev folkemålspoesien introduceret til det italienske fastland med base i Toscana. Her blomstrede poesien, godt hjulpet af tiggermunkene, i fuldt flor med Dantes Guddommelige Komedie, der spillede en afgørende rolle for skabelsen af det italienske skriftsprog og den efterfølgende renæssance.

Kl.12 - 18. Guidet tur af Tine Kragh til Ortigia

Kl.13 - 14. Frokost på byens marked - hvor vi spiser street – food og vin (inklusiv).

Vi går tur sammen i Ortigias små kringlede og pittoreske gader, som byder på et væld af poetiske oplevelser. Først besøger vi den flotte domkirke med sine 2400 års lange historie. Den var tidligere et græsk antikt tempel, siden omdannet til kirke, hvor man helt exceptionelt har bevaret store del af templet.

Efter det store jordskælv i 1696 blev den fantastiske facade opført i typisk siciliansk barokstil af kunstneren Marabiti.

Vi skal derefter blandt andet se resterne af Apollo templet, der rummer dele af det ældste doriske tempel på Sicilien. Efterfølgende skal vi se den idylliske Arethusas kilde, hvor der nu gror papyrus. Legenden fortæller, at nymfen Arethusa flygtede fra Alpheus’s kærlighedserklæring og kastede sig i havet, hvorefter hun blev forvandlet til en kilde.

Derefter solnedgangstur til Castello Maniace på den nordligste spids i byen, netop bygget af Frederik d. II.

 

Dag 3. Mandag

Kl. 10 - 12. Martin Herbst.

Foredrag: Iliaden, Odysséen og Aeneiden: Den europæiske kulturs dannelsesmanualer 

Iliaden, Odysséen og Aeneiden. Dette trekløver udgør Europas store grundfortællinger. Deres betydning for filosofi, litteratur, politik, dannelse og kunst kan vanskeligt overdrives. Vi følger Odysseus og Aeneas’ færd fra det rygende Troja til Sicilien og derfra videre til henholdsvis Ithaka og Italien. Undervejs møder vi grusomme Polyfemos, uimodståelige Dido og talrige andre dilemmaer, der afspejler menneskets grundvilkår.

Eftermiddag fri.

Kl.17. – 19. Foredrag om: Sicilien og Siciliens kunstskatte. Tine Kragh

 

Dag 4. Tirsdag

Kl. 9. - 18.

Heldagsudflugt til Etna og Catania.

På vejen til Catania kører vi rundt om vulkanen Etna, som vi skal høre om og om de mange legender omkring den legendariske vulkan, blandt andet om Polyfemos, Odysseus og Vulkan.

Vi ser hvorledes Etna er forskellige på nord og syd siden og er vi heldige er hun i udbrud. På turen passerer vi nogle de smukkeste områder på Sicilien - også flere appelsin- og citron-, og vinplantager og gennem det kendte område Bronte, kendt for sin pistacie - også kaldet det sicilianske guld.

I Catania starter turen med et besøg på det lokale fiskemarked.

Vi spiser en hurtig frokost på Piazza Duomo og ser derefter den flotte katedral, hvor relikvierne af byens skytshelgen Santa Agata forefindes - samt graven af den kendte komponist Bellini, som er født i Catania.

Catania er øens andenstørste by og en af Europas ældste provinsbyer, den ligger smukt ud til havet med netop vulkanen Etna i baggrunden. Byen er også en vigtig havneby. Den er desværre flere gange blevet ødelagt af både jordskælv og lava udbrud, og den dramatiske historie om byen skal vi også høre om.

Vi vil se den typiske arkitektur fra det 17. - 18. århundrede, der er udpræget siciliansk barok. 

Senere skal vi opleve det romerske amfiteater - ganske atypisk beliggende midt i byen.

Kl. ca. 15. - 17. I vil her have lidt tid i byen for jer selv, hvor I kan udforske byen.

17. Vi mødes foran Domkirken - retur hotel.

Dag 5. Onsdag

Kl.10.-12. Martin Herbst. 

Foredrag: Siracusa som arnested for mytologi, poesi, filosofi, religion, politik, økonomi og kunst

Siracusas historiske rolle er omvendt proportional med dens nutidige og en vigtig del af Europas historie.  Som en af oldtidens mægtigste bystater var der gang på gang kamp om at bemægtige sig den. Under den Peloponnesiske krig blev Athens aggression i den forbindelse gengældt med, at Athens flåde blev totalt smadret ud for Siracusa. Senere prøvede Platon ihærdigt, men ak og ve, forgæves at få magthaverne i tale og gøre Siracusa til rollemodel for sit idealsamfund. Dante og talrige andre lod sig også fascinere af byen, fordi den er mødested for så mange stemmer fra øst og vest og nord og syd. 

Klokken 13 - 17: Guidet tur af Tine Kragh.

Om eftermiddagen går turen videre til Neapolis, det arkæologiske område, hvor vi blandt andet skal beundre det fantastiske græske teater bygget i 500 f. kr. Et af de flotteste eksempler på græsk teaterarkitektur, der er bevaret frem til vor tid. Fra teatret er der udsigt over havet.

Derefter går vi til paradishaven, hvor det kendte Dioniosio’s øre ligger samt det romerske amfiteater. 

Dag 6. Torsdag. 

Udflugt til vingård, barokbyen Noto og se Carvaggios maleri.

Kl.10. – 17. Udflugt med bus til Noto og vinsmagning.

Vi starter dagen med vi besøger vi: Basilica of Saint Lucia 'al Sepolcro - hvor vi skal se det helt enestående maleri af Caravaggio: Santa Lucias begravelse. Billedet er en af Carvaggios hovedværker og et af de mange malerier han skaber da han bor på Sicilien. 

Derefter skal vi besøge den idylliske vingård: Cantine Pupillo – hvor vi ser vingården, har en vinsmagning med oste.

Vi smager fine vine fra området:

 • Cyane. Doc Siracusa Bianco. Moscato Bianco

 • Re Federico.Doc Siracusa Rosso. Nero d’Avola

 • Pollio. Doc Siracusa Passito. Moscato Bianco

 • Læs mere: https://cantinepupillo.it/?lang=en

Martin fortæller lidt om vin og beruselse gennem historien.

Derefter opsøger vi igen den enestående sicilianske barok i de fine by Noto.

Det er et imponerende syn at opleve disse byer, som er så gennemførte i netop denne arkitektoniske stilart.

Kl. 18. - 20. Martin Herbst 

Foredrag: Det italienske sprogs fødsel på Sicilien og Dantes Guddommelige Komedie 

Den Guddommelige Komedie. Den Guddommelige Komedie er angiveligt verdenslitteraturens største værk. På den ene side er temaet enkelt. Det handler om, hvordan den guddommelige kærlighed, formidlet af Beatrice, muliggør Dantes rejse gennem de tre dødsriger; Helvedet, Purgatoriet og Paradiset. På den anden side er værket komplekst. I kraft af Dantes poetiske geni udgør teologi, filosofi, psykologi, historie, geografi, astronomi, mytologi, og politik en storslået kunstnerisk symfoni, der er et enestående spejl på tilværelsen i al dens gru, kompleksitet og skønhed. 

Dag 7. Fredag

Kl.10.- 12. Martin Herbst.

Foredrag: Den egyptiske, græske, romerske og arabiske bro til vestens kultur

Vestlig kultur blev født i mødet mellem den jødiske og den græske tradition. Sidstnævnte har rødder tilbage til Egypten og frugter, der afspejler sig i den romerske og arabiske verden med enorm betydning for vestens tænkning, kultur og selvforståelse. 

Kl.14 – ca.18. Guidet tur til Centro storico - Ortigia.

Vi går mod Siracusa gamle by - besøger ghettoen og forskellige områder i byen - med spor fra de mange kulturer.

Besøg på Ortigia smukke kunstmuseum Bellomo Palace Regional Gallery med det meget specielle maleri af Bebudelsen af Antonella di Messina - og mange andre værker. 

Kl.19. Vi mødes på hotellets tagterrasse og evaluerer ugen.

Om aftenen holder vi afslutningsmiddag for dem som har lyst. 

 

Dag 8. Lørdag.

Hjemrejse

Afgang fra hotellet ca. kl.13.

Afslutning og hjemrejse mod Danmark.

Pris: 12.480,-

​Tillæg for at bo alene på dobbeltværelse: 1725,-

Skrive en mail til italien@iss.dk eller hoejskolensicilien@gmail.com for tilmedling.

Flytider KLM:

Udrejse den 11.nov.:

Kbh. 9.50 - Amst.11.15

Amst.12.35 - Catania 15.25

Hjemrejse den 18.nov.:

Catania 16.10 - Amst. 19.25

Amst. 21.10 - Kbh. 22.30

​Hvad er inkluderet i rejsen?

 • Fly t/r København- Catania

 • Lufthavnstransfer 

 • Godt hotel centralt beliggende i Siracusa: Hotel Centrale: https://www.hotelcentralesr.com/en

 • Morgenmad 

 • Undervisning, foredrag  og guidede ture.

 • Velkomstmiddag.

 • Frokost på marked i Siracusa.

 • Vinsmagning med 3 vine og ost.

 • Udflugt med bus til kirken Basilica of Saint Lucia 'al Sepolcro, vinsmagning og udflugt til barokbyen Noto.

 • Heldagsudflugt med bus til Etna og byen Catania.

 • Støtte og hjælp fra Højskolens på Siciliens ansatte gennem hele turen

 • Udover undervisningen vil der være foredrag, samtalesalon og meget mere

 • Derudover vil vi opsøge aktuelle lokale arrangementer såsom koncerter, udstillinger, events m.m.

 

Rejsen er ikke inkluderet:

 • Museumsentreer 

 • Måltider ud over morgenmad og nævnte som inklusiv i programmet.

 • Byskatter (1,5€ per nat)

Ændringer i rækkefølgen i programmet kan forekomme i særlige tilfælde.

Højskolen på Siciliens teknisk rejsearrangør:

Italien Information Service a/s - Rejsebureau

Medlem af Rejsegarantifonden nr. 1324

Ved Ib Larsen, Italiensk konsul og Presidente Società Dante Alighieri

Kontakt:

Tel (+45) 8626 1666  -  italien@iis.dk

Link

Italien Information Service er et rejsebureau med speciale i rejser til Italien.

Omkring tilmelding:


Tilmelding er bindende, og depositum tilbagebetales ikke i tilfælde af afbud. 

Restbeløbet betales senest 6 uger før afrejsen.

NB: Såfremt Udenrigsministeriets rejsevejledninger fraråder rejser til destinationen, refunderes hele det indbetalte beløb uden besvær!

Betaling:
Når du tilmelder dig, vil du modtage en bekræftelse.  Depositum på 3000 kr. pr. person betales indenfor 8 dage. 

bottom of page