Højskolen på Sicilien
Kultur, kunst og åndsliv
Siciliansk mad, vin og kunst
Cibo, vino e arte Siciliana
16. - 23. oktober. 2024
Mazara del Vallo
UDSOLGT
PROGRAM FOR 2025 KOMMER SNART
Med Tine Kragh og Vita Calamusa
På denne spændende rejse sætter vi fokus på tre skønne emner: Siciliansk mad, vin og kunst.
Vi indlogerer os i den smukke kultur- og fiskerby, Mazara del Vallo, på Vestsicilien. Her skal vi bo på et charmerende hotel med en dejlig pool - lige ved havet. Det bliver en fantastisk uge fyldt med unikke oplevelser, hvor vi besøger udvalgte og specielle steder, som kun kan findes i dette område. Vi skal opdage den ægte sicilianske stemning, der kombinerer kultur, kunst, strand, mad og vin på bedste vis.
Rejsen er for dem der har lyst til at lære et nyt område at kende på Sicilien. Bo i en by hvor turister sjældent kommer, og opleve hvordan Vestsicilien, gemmer på nogle af øens mest spændende og smukke seværdigheder.
I byen vi bor i; Mazara del vallo skal vi på flere guidede ture og se byens smukke normannisk katedral, fine museer, barokkirker, den dansende satyr, et lille teater og ikke mindst, byen har en meget smuk keramikrute. Her kan man se nutidige keramikudsmykninger, stedet kaldes Kasbah’en - det er en eventyrlig oplevelse at gå i det område og opdage keramikkunst alle vegne.
Der bliver også rig lejlighed til at nyde de lokale specialiteter som vin, kager, ost, citroner, grillede fisk, Couscous, blæksprutter, røde rejer, appelsiner, pistacie, kapers, lokalt salt, m.m. - byen er faktisk berømt på hele Sicilien for sine gode restauranter. Derudover bliver området lovprist for sine fine vine. Netop dette områdes stolthed og glæde ved mad og vin skal vi dyrke.
Vi har nøje udvalgt en række unikke steder vi skal besøge, blandt andet en gammel idyllisk olivengård. Her skal vi selvfølgeligt se oliven markerne og i oktober plukkes der netop oliven. Gården er smuk og hyggelig, om eftermiddagen bliver der tændt op i den store udendørs ovn - vi bager egnene traditionelle brød og smager det varmt med deres egen olivenolie og honning- med antipasti og vin. Det bliver en festlig eftermiddag.
En anden dag besøger vi en moderne økologisk vingård Gorghi Tondi - meget smukt beliggende ved en sø tæt ved Mazara del vallo. Her skal vi have en vinsmagning "Sicilien på flaske" og opdage de mange facetter af siciliansk vindyrkning, med tre skønne vine fra området. Efterfølgende ser vi deres vinmarker og produktion.
Vi har virkelig gjort os umagen for at finde specielle steder, der viser interessante sider af denne del af Sicilien - steder man ikke lige finder i guidebøger, det gælder også denne oplevelser hvor vi er inviteret hjem hos Sicilianske Vita Calamusa til hygge og fest. Først har vi alle et Limoncello kursus, derefter antipasti, siciliansk mad i haven, med fisk, pølser, vin og meget mere. Vi synger lidt italienske sange.
En af de følgende dage er helliget den moderne kunst, og overaskende nok finder vi noget at det største og mest specielle land-art i Europa på Sicilien. Det store værk Cretto di Burri skabt af kunstneren Alberto Burri (1915-1995) en af Italiens mest kendte kunstnere, som har værker udstillet rundt omkring på verdens museer. Her har han skabt det ikoniske værk Cretto di Burri , som er et landskabskunstværk i beton på 85.000 kvadratmeter. Det er en form for mindesmærke for byen der i 1968 fuldstændigt blev udryddet af et jordskælv. Dens hvide betonbeklædning udvider sig over byen og følger det gamle gadekort i lange arterielle veje og korridorer, som er gangbare, hvilket symbolsk bringer den ødelagte by tilbage til livet. Vi besøger også den oprindelige by Gibellina, byen er siden blevet genopbygget og blevet til Gibellina Nuova. Denne by er en unik oplevelse, mange kendte kunstnere og arkitekter har bidraget til genopbygningen.
En dag med moderne kunst, en anden dag med antikke templer: her skal vi til det meget smukt beliggende område Selinunte, et af de største arkæologiske områder i Europa. Her findes de bedst bevarede doriske templer i hele middelhavsområdet. Byen blev grundlagt i år 628 f.Kr. og har en lang og dramatisk historie.
Nabobyen Marsala der ligger på Siciliens vestligste spids, besøger vi også. Vi ser byens herlige centrum med den smukke katedral. Her skal vi også smage på den kendte lokale Marsalavin - som jo kommer fra byen. Så kører vi videre til: Caseificio in cava impicciche. Et ostemejeri- smukt beliggende i et stenbrud. Her skal vi have frokost med vin - hvor vi blandt andet får smagt de oste de producerer. Området i stenbruddet er frodigt og idyllisk, med dyr som æsler, grise, heste.
På vejen fra Marsala kører vi til Saline di Marsala. Et kæmpe område hvor man gennem århundrede har udvundet det specielle salt. Vi ser de smukke vindmøller som blev brugt til saltproduktionen.
Derudover skal vi smage mandelskager købt af nonner, til balsamico smagning og meget mere.
Vores tur ledes af Tine Kragh, kunsthistoriker og kunstner, som kender Sicilien indgående og er dybt forelsket i Mazara del Vallo. Hun vil guide os gennem en intensiv indsigt i Vestsiciliens rige kunst- og kulturarv. Derudover er sicilianske Vita Calamusa med, mange dage, hun har boet i byen altid og har en stor glæde og erfaring i at lave mad fra egnen- det vil hun gerne dele med jer.
Dette bliver en helt speciel uge omkring emnet Mad, vin og kunst – og som altid vil vi opsøge lokale aktuelle arrangementer.
Det betyder meget for os på Højskolen på Sicilien, at udover at få læring, også får en inspirerende og sjov uge – med et godt fællesskab.
Vi håber I har lyst til at deltage i denne nye rejse som byder på oplevelser for livet.
Program:
16.okt. 1. dag. Onsdag
Ankomstdag/ foredrag og velkomstmiddag
Vi ankommer ca. kl.12.til vores hotel.
Indlogering.
Læs mere om hotellet her
Kl.17.30. Velkommen/ foredrag.
Gennemgang af ugens program og introduktion til hinanden.
Lille velkomst tur i byen.
Kl.19.30. Velkomstmiddag i byen med vin (inklusiv).
17.okt. 2.dag. Torsdag.
Mazara del vallo.
Kl. 10 - ca. 14.
I dag skal vi lære den helt specielle by Mazara del Vallo at kende. Stemningen i denne by er så siciliansk - som det kan blive. Vi skal se den smukke normanner katedral, Centro storico, høre om den moderne kunstner Pietro Consagra der kommer fra byen, se normannerbuen: Archo Normanno og meget andet. Derudover skal vi på Museo Il Satiro danzante, med den smukke græske skulptur, den dansende satyr, fundet uden for Mazara del Vallos kyst.
Vi ser også det fine lille teater Teatro Garibaldi – skabt af gamle bådrester. Derefter kaffe på byens bedste konditori ved strandpromenaden - hvor vi kan iagttage byens liv og leben.
Kl.17- 22. Limoncello kursus- og siciliansk middag i haven
Vi er inviteret hjem hos Sicilianske Vita Calamusa til hygge og fest.
Først har vi alle et Limoncello kursus, hvor vi får en halv liter koncentreret (96 % alkohol) med sicilianske citronskræller med hjem - som efter 3 måneder i DK, fortyndes med sukkelage og bliver til 1 1/2 l. Limoncello. Derefter antipasti, og siciliansk middag med fisk, pølser, dessert vin og meget mere.
Derefter synger vi italienske sange (alt inklusiv)
18.okt. 3.dag. Fredag.
Marsala, Saline di Marsala, frokost med vin på mejeri i stenbrud og balsamico smagning. Kl. 9.- 18.
Vi kører til nabobyen Marsala – ser byen- Marsalavin smagning.
Denne dag skal vi om formiddagen besøge nabobyen Marsala der ligger på Siciliens vestligste spids. Vi ser byens barokke centrum med den smukke katedral. Her skal vi også smage på den kendte Marsalavin, som jo kommer fra byen.
På vejen fra Marsala kører vi til Saline di Marsala. Et kæmpe område hvor man gennem århundrede har udvundet det specielle salt. Her er en helt speciel botanik og fuglearter pga. af det store indhold af salt i vandet. Vi besøger en af de smukke vindmøller som blev brugt til saltproduktionen.
Så kører vi videre til Caseificio in cava impicciche, Et ostemejeriet - smukt beliggende i et gammelt tufbrud, der er gendannet som have.
Her skal vi have dejlig frokost og vin (inklusiv) - hvor vi blandt andet får smagt de oste de producerer. Vi kommer ind i mejeriet og ser hvorledes hele produktionen af de forskellige oste foregår. Området er idyllisk, med dyr som æsler, grise, heste.
Læs mere her: https://caseificioincava.it/
På vejen ud kører vi forbi Vito Laudicina, en af italiensk bedste balsamico producenter, her skal vi prøve smage de fine balsamico og se hans produktion. Den er forholdsvis lille, men nogle af hans balsamico har ligget i over 40 år. I hans fine have kan vi være heldig at plukke appelsiner og citroner.
19.okt. 4.dag. Lørdag:
Formiddag fri.
Besøg på olivenfarmen Tenuta Mandina
Kl.14 - ca. 18.
Denne eftermiddag inviteres du til en unik oplevelse på den rustikke og yderst idylliske olivenfarm, Tenuta Mandina. Her venter en "Landmandserfaring", hvor vi dykker ned i det autentiske liv på gården. Oplevelsen er centreret omkring en dejlig eftermiddag, hvor en dygtig bager ankommer for at tilberede brød i en stor udendørs ovn. Det lokale brød, "Mufulette", vil være i fokus, og gæsterne får mulighed for at deltage i hele processen. En rejse vil blive præsenteret, der forklarer oprindelsen af nogle gamle kornsorter, hvis mel anvendes til at forberede brødet. Der vil være historiefortælling og teknikker om bagning. Dejen æltes, ovnen tændes med brænde, brødene hæves, og de tilberedes over høj varme. Efter de er bagt, i "Pane Cunzato" traditionen, skal de smages, mens de stadig er varme. med tilbehør såsom gårdens egen ekstra jomfruolivenolie, tomat og oregano. Derudover vil der være et udvalg af lokale oste, som kan nydes sammen med gårdenes egenproducerede honning, krydrede oliven og bruschetta med oliven, pizza og tørret tomatpaté, alt toppet med friskpresset jomfruolivenolie. Som dessert vil der blive serveret frisk fyldte cannoli, den typisk sicilianske kage. Vand og vin er inkluderet i oplevelsen. Efter brød- og madoplevelsen vil der være en guidet tur på vinfarmen og gennem olivenlundene, hvor du kan opleve gårdens lille museum med værktøjer og redskaber fra gårdenes fortid.Det vil være muligt at købe den lækre olie og honning direkte fra gården.
20.okt. 5. dag. Søndag.
Moderne landart i Gibellina Vecchia og imponerende ny arkitektur i Gibellina Nuova.
Kl.9 -16
Denne dag er helliget den moderne kunst, og overraskende nok finder vi et af de største og mest specielle landart kunstværker i Europa på Sicilien. Det store værk Cretto di Burri, skabt af kunstneren Alberto Burri (1915-1995), er en af Italiens mest kendte kunstnere og har kunstværker udstillet på museer over hele verden. Nogle kender måske hans krakelerede maleriske værker.Her har han skabt Cretto di Burri eller Cretto di Gibellina, et landskabskunstværk på 85.000 kvadratmeter. Det er en form for mindesmærke for byen, der i 1968 blev fuldstændigt ødelagt af Belice-jordskælvet. Dets hvide betonbelægning udvider sig over byen og følger det gamle gadekort i lange arterielle veje og korridorer, som er gangbare, hvilket symbolsk bringer den ødelagte by til live.Den oprindelige by Gibellina er siden blevet genopbygget og er blevet til Gibellina Nuova, omkring 20 km fra den oprindelige placering af Gibellina Vecchia. Denne by er en unik oplevelse, hvor mange kunstnere har bidraget til genopbygningen. På byens museum kan man se mange af de store landartprojekter fra området. Der er blevet brugt utroligt mange midler på at genopbygge denne by med arkitektoniske eksperimenter og kunst. Det er virkelig en speciel oplevelse. Vi spiser frokost på en café i Gibellina Nuova.
Læs den spændende artikel om stedet:
https://politiken.dk/rejser/art9128754/Kunsten-breder-sig-over-det-sicilianske-landskab
Retur hotel ca. 16.
Kl. 18 -19.30. Foredrag om Sicilien- kunst, kultur, religiøse fester, mad og traditioner m.m. af Tine Kragh
21.okt. 6.dag. Mandag.
Templerne i Selinunte, frokost ved havet og vinsmagning på stor økologisk vingård. Kl. 9 - 17.
Udflugt til det meget smukt beliggende område Selinunte, et af de største arkæologiske områder i Europa. Her findes de bedst bevarede græske ruiner i hele middelhavsområdet.
Byen blev grundlagt i år 628 f.Kr. og har en lang og dramatisk historie.
Efter besøget i Selinunte, tager vi mod havnebyen Marinella di Selinunte og spiser sen frokost, efterfølgende kan man bade fra den brede sandstrand.
Gorghi Tondi
På vejen hjem fra Selinunte, besøger vi den moderne vingård Gorghi Tondi meget smukt beliggende ved en sø lidt udenfor Mazara del vallo. Her skal vi have en vinsmagning "Sicilien på flaske" (inklusiv) med tre skønne vine fra området, derefter skal vi ud på vinmarkerne og se produktionen af de forskellige slags vine.
En dedikeret rejse hvor vi vil opdage de mange facetter af siciliansk vindyrkning, smage et udvalg af Gorghi Tondi-vine produceret med de mest ”indfødte” vinstokke fra øen og en "udlænding".
Program:
• Velkomst og introduktion til virksomheden
• Rundvisning i kælderen og tønderummet
• Smagning af 3 vine fra territoriet
22.okt. 7.dag. Tirsdag.
Vi udforsker byen Mazara del vallo. Kl. 10 - 13.
Formiddag, Jesuitter kloster, museet – mandelkager hos nonnerne.
Eftermiddag Kasbah.
Vi besøger Jesuitter klostret og ser udstillinger der og efter det opleve det lille Teatro Garibaldi.
På vejen besøger vi nonnerne i San Michele klostret og køber mandelkager af dem.
Eftermiddag:
Kl. 16 - 18. Tur i Kasbah
Ser kasbah’en et område med små stræder i byen, med smukke og idylliske udsmykninger i keramik, udført af lokale kunstnere. Sicilianske Vita Calamusa viser os rundt.
19.30. Afslutningsmiddag for dem der har lyst
23.okt. 8. dag Onsdag.
Hjemrejse
Afgang fra hotel mod lufthavn Palermo.
Pris: 13.280,-
Tillæg for at bo alene på dobbeltværelse:1350,-
UDSOLGT
Flytider: DIREKTE FLY.
København til Palermo/retur med SAS
16.okt.: 6.25- 9.20
23.okt.: 10.10- 13.05
Hvad er inkluderet?
-
Flyrejse tur/retur med bagage
-
Lufthavnstransfers til og fra lufthavn
-
Ophold på smukt beliggende hotel i Mazara del vallo, Hotel Mahara
-
Virkelig god morgenmad på hotellet
-
Undervisning, guidede ture og samtalesaloner i løbet af ugen.
-
Velkomstmiddag med vin
-
Limoncellokursus
-
fest og grill hjemme hos Vita og Antonio.
-
Besøg på gammel olivenfarm, ser gårde og det tilhørende museum. Vi bager brød, pizza og spiser det med vin og dessert.
-
Vinsmagning, se produktionen og ud og se vinmarkerne på vingården Gorghi Tondi "Sicilien på flaske"
-
Besøg på mejeri - se produktionen og området i stenbruddet . Frokost med deres egne oste, antipasti og vin.
-
Foredrag
-
besøg på Balsamico Siciliano, der producerer balsamico og smager siciliansk balsamico.
-
Assistance ved behov, af personalet på højskolen, i løbet af hele rejsen.
-
Vi opsøger lokale og aktuelle arrangementer i området
Rejsen er ikke inklusiv:
-
Måltider og drikkevarer ud over nævnt i programmet.
-
Byskatter
-
Museumsentreer
Højskolen på Siciliens teknisk Rejsearrangør:
Italien Information Service a/s - Rejsebureau
-
Medlem af Rejsegarantifonden nr. 1324
-
https://www.iis.dk/da-DK/REJSEBUREAU.aspx
-
Ved Ib Larsen, Italiensk konsul og Presidente Società Dante Alighieri
-
Kontakt:
-
Tel (+45) 8626 1666 - italien@iis.dk
-
Ved bestillingen betales et ikke-refunderbart depositum på kr 3.000
-
Cirka seks uger før afrejsen sendes anmodning af restbeløbet. Anvend det personlige link, som er i den tilsendte mail.
-
Senere fremsendes der praktiske informationer vedr. rejsen. I ugen op til afrejsen sendes via e-mail flybillet og information om mødested i lufthavnen, samt de sidste praktiske oplysninger.
-
Afbestillingsregler:
-
Ved framelding 6 uger før afrejsen refunderes 50% af rejsens pris og altid med fradrag af kr. 1000 (udover depositum). Ved framelding senere end 4 uger før rejsen tilbagebetales det indbetalte beløb kun, hvis rejsen sælges til anden side, og altid med fradrag af kr. 1000 (udover depositum). Vi anbefaler derfor, at man undersøger sine egne forsikringer nøje. Hvis man ikke er dækket, så anbefaler vi at man tegner en afbestillingsforsikring
-
-
Ændringer i rækkefølgen i programmet kan forekomme i særlige tilfælde.
I