top of page

Grafik og tegning på Sicilien 22. - 29. okt. 2022
I Siracusa


Grafik og tegnekursus i den hyggelige by Siracusa, byen er smukt beliggende ved havet - med udsigt til vulkanen Etna.
Dette kursus bliver en enestående mulighed for at lære at lave fine grafiske tryk med inspiration i dine egne tegninger og skitser.
Undervisere på kurset er grafikerne; Olga Zolin og Kell Johan Frimor fra Printers Proof
i København og den sicilianske grafiker; Angela Matera fra Siracusa. 
Vi bor på det gode Hotel Centrale helt centralt beliggende i byen og med en skøn tagterrasse med udsigt over havet, havnen og den antikke by Ortigia.

 

Grafikken spiller en særlig rolle i Italiensk kunsthistorie, da de italienske renæssancekunstnere var nogle af de første i Europa til at videreudvikle kobbertrykket herunder særligt ætseteknikken til en selvstændig kunstform. Ætsningen gav en langt større frihed til at den enkelte kunstner kunne udtrykke sig end dens forgænger graveringen, som krævede meget stor teknisk og håndværksmæssig kunnen. Ætsningen derimod var langt mere tilgængelig og det færdige tryk lagde sig meget tæt op af frihåndstegning med sin umiddelbarhed og friskhed i udtrykket.

Man kan følge en lige linje fra de første italienske mestre herunder Mantegna, Parmigianino, Reni, og Guercino til Rembrandt og fra nederlandene tilbage til Italien og Piranesi over Spanien til Goya med yderligere udvikling af ætseteknikken herunder den nye toneteknik akvatinte. 

I nyere tid har Italien atter haft stor indflydelse på udbredelsen af kobbertrykket med Giorgio Morandi mesteren fra Bologna, som inspirerede en ny generation af Italienske kunstnere herunder også Sicilianerne Nunzio Gulino, Emilio Greco og Renato Guttuso.

Vi skal i den skønne gamle bydel af Siracusa gå i fodsporene på de sicilianske mestre og sammen med grafikeren Angela Matera, kunsthistoriker Olga Zolin og kobbertrykker Kell Johan Frimor lære om hele dybtryksprocessen fra den første ide og tegning på den voksdækkede metalplade til ætsningen af motivet og trykningen af den færdigætsede plade over på håndlavet bøttepapir som færdigt tryk.

Grafikken spiller idag stadig en stor rolle på Sicilien og der er mange kunstnere rundt om på øen som beskæftiger sig indgående med grafik og driver deres egne små værksteder. Vi skal under vores ophold besøge Loredana Amenta og hendes kobbertrykkeri og forlag i den lille charmerende by Scicli, hvor hun samarbejder med kunstnere omkring produktionen og udgivelsen af originalgrafiske værker.

Underviserne på kurset er Angela Matera, Olga Zolin og Kell Johan Frimor. Angela er født, opvokset og fortsat bosat i Siracusa og er uddannet illustrator fra L’Istituto europeo di Design i Rom og derefter har hun specialiseret sig i grafik og er uddannet fra Fondazione Il Bisonte i Firenze (se mere om Angela’s værksted: www.arteperinciso.com ). Kobbertrykker Kell Johan Frimor er ligeledes uddannet ved Fondazione Il Bisonte, og er den eneste faguddannede kobbertrykker i Danmark. Han har efter endt uddannelse i Italien arbejdet for nogle af de førende kobbertrykkerier i europa før opstarten af sit eget kobbertrykkeri og forlag Printer’s Proof i 2013 sammen med hustruen Olga Zolin (læs mere om Printer’s Proof: www.printersproof.dk). Olga og Kell mødtes første gang i Firenze mens Olga var igang med sin bachelor i kunsthistorie fra Universita degli Studi di Firenze. I 2012 færdiggjorde Olga sine studier med en Masteruddannelse fra Leiden Universitet i Holland. Gennem sin uddanelse og sit arbejde har hun opbygget et meget stort kendskab til kunst på papir. 

Alle kan være med, både nybegyndere og øvede, kan få glæde af grafik- og tegnekurset.

 

Kurset er inklusiv materialer; zinkplade, ætsenål, gaze (til aftørring af pladen), sværte, silke- og bøttepapir. 

 

Program:

 

1. dag: 22/10

Lørdag:

Ankomst til Catania lufthavn hvorpå vi tager til hotellet i Siracusa - ankommer ca.kl.18.

Efter vi har indlogeret os, skal vi på en velkomsttur rundt i Siracusas gamle bydel Ortigia. Vi lærer den gamle by at kende.

Om aftenen spiser vi sammen på en af byens gode restauranter - får information om ugens program og introduceres til hinanden.

Efter middagen tager vi en lille aftentur rundt i Ortigia  og får en godnatdrink. 

2. dag: 23/10

Søndag:

Om formiddagen (kl. 10.00 - 12.00) holder vi en to timers introduktion til kobbertryk på Angela Materas grafiske værksted. Efter introduktionen har vi ca. to timers frokostpause. Om eftermiddagen (kl. 14.00 - 17.00) er der tegnekursus i den charmerende gamle bydel Ortigia ved Olga og Kell. Vi går en tur i de smukke omgivelser, og finder steder, som vi kan registrere på vores skitseblokke.

 

3. dag: 24/10

Mandag:

Gruppen deles i to mindre grupper af otte personer. Gruppe A arbejder på værkstedet (kl. 9.00 - 12.00) sammen med Angela og Kell, hvor tegningen fra dagen i forvejen overføres til den voksdækkede zinkplade, hvorefter det egentlige motiv bearbejdes med en ætsenål på pladen. Mens gruppe A arbejder på værkstedet tager gruppe B med Olga rundt på Ortigia, hvor vi finder et smukt og stemningsfuldt sted til vores motiver på tegnekursuset. 

Vi har ca. to timers frokostpause

Om eftermiddagen (kl. 14.00 - 17.00) er det gruppe B's tur til at arbejde på værkstedet med overførsel af motiv til den voksdækkede zinkplade, mens gruppe A har tegnekursus i smukke Ortigia.  

Kl. 19.00 Aftenforedrag på vores hotel om ’Sicilianske grafikere’ og samtalesalon om emnet ved Olga og Kell.

 

4. dag: 25/10

Tirsdag:

Heldagstur til Scicli sammen med Olga, Kell og Tine Kragh (kl. 9-17), hvor vi besøger den meget dygtige kobbertrykker Loredana Amenta og hendes charmerende grafiske værksted. Loredana vil fortælle os om hendes samarbejde omkring udgivelsen af originalgrafik med fortrinsvis sicilianske kunstnere. Hun vil forklare os om dagligdagen på et kunsttrykkeri, og give os et enestående indblik i de 500 år gamle grafiske kobbertrykprocesser. Undervejs vil Loredana vise os nogle af de mange utroligt flotte projekter, som hun gennem de seneste ti år har udgivet sammen med hendes liste af kunstnere, og samtidig klargøre for os hvorfor et gammelt håndværk som kobbertrykket stadig har en utrolig tiltrækningskraft og relevans for kunstnere i vores digitale tid.   

Efter vi har besøgt Loredana holder vi frokostpause. Efter frokost går vi en tur i Scicli for at opleve byen som er på Unescos World Heritage liste. Vi skal se de mange smukke Barokpaladser, det antikke apotek 'Antica Farmacia Cartia' samt de mange smukke kirker rundt om i byen.

 

5. dag: 26/10

Onsdag:

Gruppe B arbejder på værkstedet sammen med Angela og Kell (kl. 9.00 - 12.00), hvor motivet skal ætses i pladen på samme måde som man gjorde tilbage i 1500-tallet. Ætseprocessen er den del af grafikken, som kræver størst håndværksmæssig kunnen og derfor også gennem tiden har været omgærdet af en del mystik, som  trækker direkte tråde over i alkymien. 

Gruppe A har tegnekursus og kan bruge de indsamlede indtryk fra vores tur til Scicli som inspiration til at afprøve nye ideer til tegninger. Vi bruger blyanten til at registrere vores indtryk fra byen og den smukke sicilianske natur, så vi herigennem får et mere indgående forhold til vores oplevelser. 

 

Vi har ca. to timers frokostpause.

Gruppe A arbejder på værkstedet (kl. 14.00 - 17.00), hvor motivet ætses i zinkpladen. Gruppe B går på opdagelse i byen sammen med Olga og samler indtryk på skitseblokken med blyanten.

 Kl. 19.00 Aftenforedrag på vores hotel om kobbertrykket som et relevant medie i samtidskunsten med fokus på teknikker, innovation og nytænkning. Efter foredraget afholder vi samtalesalon om emnet ved Olga og Kell.

 

6. dag: 27/10

Torsdag:

Gruppe A er på værkstedet (kl. 9.00 - 12.00), hvor vi sammen med Angela og Kell skal lære at trykke den færdigætsede plade. Vi skal lære, at sværte ikke kun er sværte, men at sværten gennem forskellig bearbejdning får forskellige egenskaber, som kan påvirke det enkelte motivs endelige udtryk. Vi gennemgår også hvordan man klargører gaze (ostelærred) til den første aftørring af tryksværten, og hvordan man tilsidst finpolerer pladen med enten silkepapir eller håndaftørring før pladen køres igennem trykpressen med et letfugtet stykke bøttepapir før det endelige magiske øjeblik opstår, hvor den færdige tegning er overført til papiret.  

Gruppe B holder formiddagen fri.  Vi har ca. to timers frokostpause.

Gruppe B trykker på værkstedet sammen med Angela og Kell (kl. 14.00 - 17.00). Gruppe A har eftermiddagen fri.

 

7. dag: 28/10

Fredag:

Vi er begge grupper på værkstedet om formiddagen (kl. 9.00 - 12.00)

Dette er den sidste dag på værkstedet og vi laver en lille uformel udstilling af vores værker til inspiration, evaluerer med underviserne Olga, Kell og Angela. Vi forbereder og medbringer vores grafik og plader til hjemrejsen. 

Vi har ca. to timers frokostpause.

Efter frokost besøger vi papyrus museet Museo del Papiro i Ortigia, hvor vi lærer om de egyptiske papyrusplanters historie på Sicilien og vi vil blandt andet lave vores eget papyrus og opleve hvordan man restaurerer antikke papyrusdokumenter.

Vi spiser afskedsmiddag i Ortigia.

 

8. dag: 29/10

Lørdag:

 

Vi tager til Catania lufthavn ca.kl.15 ( fly kl.17.45) rejser hjem mod Danmark

Vi bor på det gode Hotel Centrale tæt på alt i byen og med en skøn tagterrasse med udsigt over havet, havnen og Ortigia.

Læs mere om hotellet:

https://www.hotelcentralesr.com/en

OBS. Vi beder jer medbringe en skitseblok og tegnematerialer, så som blyanter el.lign.

Udover det fastlagte program vil vi opsøge aktuelle lokale arrangementer, såsom koncerter,

udstillinger, events, m.m.

Pris: 

Pris 11.980,- i dobbeltværelse

Men man kan vælge at bo alene på et værelse ved et tillæg på 1450,- 

Begrænset antal pladser max. 16. deltagere. 

Tilmelding:

HER

Hvad er inkluderet?

 • Direkte flyrejse tur/retur København - Catania

 • Transfers til og fra lufthavn

 • Undervisning på grafisk værksted i Siracusa af 3 grafikere.

 • Materialer til det grafiske arbejde,  zinkplade, ætsenål, gaze (til aftørring af pladen), sværte, silke- og bøttepapir. 

 • Ophold på centralt beliggende hotel i dobbeltværelse med morgenmad.

 • Foredrag og samtalesaloner i løbet af ugen.

 • Heldagstur til byen Scicli med besøg på grafiskværksted.

 • Samtalesaloner og foredrag.

 • Assistance ved behov, af personalet på højskolen, i løbet af hele rejsen.

 •  

Rejsen er ikke inklusiv:

 • Museumsentreer

 • Måltider ud over morgenmad på hotellet.

 • Byskatter (1,5€ per nat)

 • Drikkepenge

 • Tegnegrej og blok til skitser

 

Flytider med Norweigian:

D8 3744 G 22OKT CPH CTA OK 16 13:55 17:00 RN5CR5

D8 3745 G 29OKT CTA CPH OK 16 17:45 20:50 RN5CR5

Højskolen på Siciliens teknisk Rejsearrangør:

Italien Information Service a/s - Rejsebureau

Medlem af Rejsegarantifonden nr. 1324

Ved Ib Larsen, Italiensk konsul og Presidente Società Dante Alighieri

Kontakt:

Tel (+45) 8626 1666  -  italien@iis.dk

Ved bestillingen betales et ikke-refunderbart depositum på kr 3.000

Cirka seks uger før afrejsen sendes anmodning af restbeløbet. Anvend det personlige link, som er i den tilsendte mail.

Senere følger drypvist en mængde praktiske informationer vedr. rejsen. I ugen op til afrejsen fremsendes via e-mail flybillet og information om mødested i lufthavnen, samt de sidste praktiske oplysninger.

Afbestillingsregler

Ved framelding 6 uger før afrejsen refunderes 50% af rejsens pris og altid med fradrag af kr. 1000 (udover depositum). Ved framelding senere end 4 uger før rejsen tilbagebetales det indbetalte beløb kun, hvis rejsen sælges til anden side, og altid med fradrag af kr. 1000 (udover depositum). Vi anbefaler derfor, at man undersøger sine egne forsikringer nøje. Hvis man ikke er dækket, så anbefaler vi at man tegner en Afbestillingsforsikring.
 

 

Ændringer i rækkefølgen i programmet kan forekomme i særlige tilfælde.

bottom of page