Højskolen på Sicilien. Jul på Sicilien

Siciliansk jul - i godt selskab 

 

21 - 28. december 2020

Jul på Sicilien

Højskolen på Sicilien arrangerer siciliansk jul i en skøn lille bjergby Monreale tæt ved Palermo. 

Med Francesca La Fiora og Tine Kragh

 

I dagene fra d 21. - 28. december 2020 

 

Måske du kunne tænke dig at tage på nye eventyr i juledagene – med andre traditioner, anden kultur, og opleve julens feststemning under fremmede himmelstrøg.

 

Monreale ligger smukt på en bjergside med udsigt over Palermo bugten. Conca d’oro, den frodige dal med appelsiner og citroner. Den hyggelige lille by, med sine mange små stræder og piazza’er, bliver omdrejningspunkt gennem hele juleugen. Her møder vi det typisk sicilianske lokalmiljø. 

Byen er kendt for sin imponerende katedral med sine 6000 m2 smukke byzantinske mosaikker og Klostergården.

 

På Højskolen på Sicilien, har vi valgt at arrangere en uge med fællesskabet i fokus - og skønne sicilianske traditioner.

 

Ugen vil blive fyldt af oplevelser og kultur, flere guidede ture rundt i byen, vi vil deltage i forskellige katolske juletraditioner, arrangementer i kirker, gå til julekoncert; ’Musica Sacra’ og eventuelt til messer. 

Vi tilbyder også en smuk light-vandretur hvor vi nyder området i bjergene.

 

Byen er også kendt for at have nogle af Italiens bedste restauranter - dem skal vi selvfølgelig også prøve i ugens løb. 

I byen skal vi opleve ’La Dolce Vita Monrealese’ den afslappede og helt specielle stemning i byen – hvor man hurtigt føler sig hjemme.

Underviserne på denne begivenhedsrige uge på højskolen er: Francesca La Fiora og Tine Kragh. 

Francesca er sicilianer, og kommer netop fra byen Monreale, hun taler dansk og har en ph.d.-grad i filosofi, og hun forsker på Søren Kierkegaard Forskningscenteret i København.

Tine Kragh er kunsthistoriker og kunstner og brænder for den sicilianske kunst. 

For Francesca er Sicilien hendes hjemstavn - Tine er fascineret af det smukke Sicilien og har boet der i perioder i mange år. 

 

Vi har også arrangeret en heldagstur til Palermo, hvor vi skal opleve julemarkeder og julekrybber - og selvfølgelig studere den livlige og interessante by. Kunsthistoriker Tine Kragh tager os med på en guidet tur i byen, hvor vi besøger Katedralen, Piazza Pretoria, Quattro Canti, Markedet Ballaro, hvor vi spiser frokost med den lækreste street-food – f.eks.  fritterede fisk med forskelligt lokalt tilbehør. Om aftenen er der mulighed for at gå i det betagende og store teater: Teatro Massimo og se’ Il Lago dei Cigni’: Svanesøen.

 

Den 24. dec. skal vi tilbringe dagen med en siciliansk familie, hvor vi julehygger og laver mad i fælleskab. Vi skal om aftenen opleve midnatsmessen i byens store katedral.

 

Juleaftensdag bliver en vidunderlig festdag. Vi starter dagen med en julefrokost, på en skøn restaurant i byen. Senere på dagen skal vi nyde siciliansk levende musik med sang og dans.

 

I løbet af ugen vil der i aftenstunden være mulighed for at deltage i samtalesaloner, foredrag, sang m.m. hvor vi nyder hinandens selskab med en aperitivo eller et glas vin. 

 

Da der sker meget i byen i juleperioden, vil der være mange overraskelser og spontane indslag i løbet af ugen. 

 

Program:

 

Mandag: 

Ankomst til Palermo lufthavn – hvor vi kører til klostret hvor vi skal bo i Monreale: ’Oasi Maddalena Cusmano’. 

Klostret ligger smukt med udsigt over bugten, har den skønneste terrasse og en swimmingpool - man kan bruge hvis vejret er til det.

Her bor vi hele ugen og der er mulighed for at mødes i klostrets fælleslokaler.

Opholdet er med en enkel italiensk morgenmad.

 

Se klostret her:

https://oasimaddalenacusmano.it

Vi spiser fællesmiddag om aftenen i byen. 

 

Tirsdag:  

Guidet tur rundt i byen Monreale om formiddagen med Francesca La Fiora - hvor vi lærer den hyggelige by at kende. Da hun kommer fra byen - har hun udvalgt helt specielle steder vi skal se.

 

Om eftermiddagen går vi rundt med Tine Kragh og ser den smukke domkirke og tilhørende klostergård. Domkirken er et imponerende syn med sine over 6000 m2 velbevarede mosaikker.

 

Aften: Foredrag om ’Sicilianske juletraditioner’ og samtalesalon om emnet af Francesca La Fiora

 

 

Onsdag:  

Heldagstur til Palermo, hvor vi skal opleve julemarkeder og julekrybber - og selvfølgelig studere den livlige og interessante by. Tine Kragh tager os med på en guidet tur i byen, hvor vi skal se udvalgte seværdigheder, blandt andet besøger vi katedralen, Piazza Pretoria, Quattro Canti, Markedet Ballaro, hvor vi spiser frokost med den lækreste street- food – f.eks. fritterede fisk med forskelligt lokalt tilbehør og måske et par canolli og kaffe.

Om aftenen kl.18.30 vil der være mulighed for at besøge det store flotte teater i Palermo, Teatro Massimo – og se balletten ’Il lago dei Cigni’, Svanesøen. Bare at besøge teateret er en stor oplevelse. Teatret er et af de største i Europa og mange kender det fra filmen ’Godfather’ hvor flere scener er optaget. 

(Billetten til teatret er ikke inklusiv og kan fås for omkring 200,- kr. oplys gerne om du vil deltage ved tilmelding)

Deltager man ikke kan man opleve Palermo by–night.

 

Torsdag: 

Den 24. dec. Juleaftensdag tilbringer vi hos en siciliansk familie, og julemesse til midnat.

Vi mødes kl. 15 hvor vi handler ind i byen til julemiddag – derefter tager vi hjem til Francescas hyggelige hus og møder hendes sicilianske familie i huset hvor de bor. Vi forbereder julemiddag, med sicilianske retter og drikker vin - mens vi hygger os og oplever en ægte siciliansk jul.

Derefter bliver der fællesmiddag og efter middagen går vi til midnatsmesse, sammen med mange andre fra byen, kl. 23 i den oplyste katedral.

 

Fredag: 

Kl. 14 mødes vi til julefrokost på en af byens restauranter og vi holder julefest – der vil komme traditionelt siciliansk musik og forhåbentlig lidt dans.

Drinks og festligt samvær i byen. Denne dag fejrer sicilianerne mere end den 24. dec. - det vil vi nyde godt af i byen – hvor man kan forvente flere lokale arrangementer så som koncerter og ’Presebe Vivente’ – krybbespil med folk fra byen. 

 

Lørdag:  

Efter to dag med festdage og selskab holder vi en fridag – hvor man slappe af på klostrets tagterrasse og nyde udsigten over bjergene, udforske den smukke by Monreale eller vi kan være behjælpelig med vejledning til udflugter.

 

Men mulighed for aftentur til Palermo kl. 16 – og oplev byens liv og leben. Tage en drink på en af Palermos mange tagterrasser og for at se det kendte sicilianske dukketeater i Palermo om aftenen, ’Teatro dei Pupi Siciliano’.

 

Søndag: 

Vi udforsker byen Monreale, ser små kirker, museet ved domkirken, opsøger seværdigheder og besøger nogle af de lokale kunsthåndværkere, blandt andet et keramikværksted, med keramiker Elisa Messina og også mulighed for at se hvorledes mosaikker bliver skabt i et lille værksted og butik i Monreale: ’Mosaico Arte e Artigianato Di Parisi Antonina’.

Vi nyder søndagslivet i Monreale og kan smage lokale specialiteter som ’Pane tipico Monrealese e diverse specialità del paese’, et skønt brød med antipasti og en dejlig ’Gelato artigianale’, den lokale is. Vi kan også prøve Pane con panelle (kikærter specialitet) hos ’Friggitoria Perna’. Eller vælge at spise pizza på ’La pizzeria del Duomo’ med fantastisk udsigt til Piazza del Duomo. 

 

Om eftermiddagen skal vi ud og spadsere, og skal blandt andet se den smukke kirke lidt uden for byen – med en vandretur-light i de omkringliggende bjerge (ca. 2 timer).

 

Aften: Foredrag med skønne fotos: ’Kunsten på Sicilien - katolske og protestantiske’ af Tine Kragh. 

Samtalesalon og diskussion om emnet. Afslutning og afrunding af rejsen.

 

Mandag: 

Afsked og afrejse mod Danmark

 

Der kan forekomme overraskelser og ændringer i programmet - da det endelige program for julen i byen, Monreale først er helt klart i efteråret 2020. Vi tilføjer løbende – men vi lover, at sker det, vil ændringerne kun blive til det bedre.

 

Højskolen på Sicilien: Julerejsen 21.- 28. dec. 2020

Pris: 10.995,- enkeltværelses tillæg 790,-

Bestil rejsen her:

Højskolen på Siciliens tekniske rejsearrangør.

Panorama Travel

Medlem af Rejsegarantifonden
 

Kontaktinformation:

kontakt@panoramatravel.dk

+45 70707316

www.panoramatravel.dk

Mandag, onsdag og fredag:   9 – 17

Tirsdag og torsdag:   9 – 18

Inklusiv i rejsen:

 

 • Flyrejse fra København – Palermo

 • Transfer Palermo til klostret i Monreale t/r

 • ​Ophold på klostret i Monreale med enkel morgenmad

 • Se klostret her:  https://oasimaddalenacusmano.it 

 • Guidede ture i Monreale, Domkirken og klostergård, i Palermo, vandretur og meget mere

 • En heldags udflugt til byen Palermo.

 • Juleaftens middag med vin hos Francesca La Fiora sicilianske familie i byen.

 • Skøn julefrokost med musik på restaurant i Monreale.

 • Støtte og hjælp fra Højskolens på Siciliens ansatte gennem hele turen.

 • foredrag og samtalesalon, på klostret og meget mere.

 •  Vi deltager på Højskolen på Sicilien så vidt muligt i lokale arrangementer og oplevelser, så      som de koncerter der vil være, krybbespil og meget mere.

​Rejsen er ikke inklusiv:

 •  Måltider ud over morgenmad på klostret, juleaftens middag med vin hos Francesca La Fiora sicilianske familie i byen og julefrokost middag på restaurant i Monreale.

 •  Museumsentreer – hvis sådanne forefindes

 • Byskatter (1.5 Euro per nat

 • Der kan ske ændringer i programmet kan i særlige tilfælde.