top of page

HØJSKOLEN PÅ SICILIEN – Kunst, kultur og åndsliv

 

Sicilianske dage i København.

16 - 18. august 2024

4 pladser ledige

Vi er så utroligt begejstrede for Sicilien, at vi har valgt at arrangere Sicilianske Dage i København. Det bliver tre intense dage hvor vi dyrker denne smukke ø - midt i den danske sommer.

Har du lyst til at udforske Sicilien og dykke ned i dens rige kultur? Nu får du muligheden! Uanset om du er en erfaren entusiast af Sicilien eller helt ny på området, er du mere end velkommen til at være med.

Programmet er spækket med spændende aktiviteter, herunder foredrag og samtaler ledet af erfarne undervisere fra Højskolen på Sicilien, museumsbesøg med fokus på siciliansk kunst og historie i København, en unik koncertoplevelse, autentisk siciliansk mad - alt sammen indrammet af hyggeligt samvær og berigende samtaler.

Vi vil udforske emner som kunst, kultur, mafia, historie, poesi og meget mere.

Kurset er med: Cecilie Maria Meyer, Maria Johannsen, Martin Herbst, Stephen Whale og Tine Kragh

 

På den første dag mødes vi i Tine Kraghs charmerende atelier på Amager, hvor vi bliver indført i programmet og hører et flere spændende foredrag om Siciliens kunst- og kulturskatte. Om eftermiddagen, efter skøn frokost i den idylliske have, får vi også fornøjelsen af at nyde Cecilie Marie Meyers foredrag om: Sicilien: den trekantede ø og det historiske potentiale

.

Den næste dag samles vi på Frederiksberg på Metronomen, hvor vi vil blive beriget med et foredrag om Siciliens skønhed, poesi og historie af Martin Herbst. Vi spiser siciliansk frokost  på den Sicilianske cafe Etnea. Efterfuldt af en koncertforedrag med Maria Johannsen og pianist Stephen Whale om: Sicilien - fra barok til belcanto.

.

Den sidste dag vil vi besøge nogle af Københavns mest kendte museer, herunder Ny Carlsberg Glyptotek og Thorvaldsens Museum, for at dykke ned i specielt udvalgt siciliansk kunst og spor på disse steder. Denne dag spiser vi skøn frokost på La Trinacra, en lille Siciliansk cafe med lækre specialiteter - hyggeligt beliggende i centrum.

 

Alt i alt lover det til at blive tre festlige og lærerige dage med masser af underholdning og muligheder for at møde folk der også elsker Sicilien. Museumsentréer, alle frokoster, foredrag, samtale salon, kaffe og kage samt koncertforedrag med vin er inkluderet i prisen.

Du kan komme til arrangementet med offentlig transport, bil eller overveje et par overnatninger på et hotel, hvis du kommer langvejs fra.

 

Se hele programmet: 

Fredag. d.16. aug. kl.10.00- 16.00:

Vi mødes i Tine Kraghs atelier i Haveforeningshuset på Amager.

​(se alle adresser i slutningen af programmet)

​Kl.10.00 Introduktion med kaffe og cornetto.

Kl.11.00 -13.00

Siciliens kunst- og kulturskatte

Foredrag af Tine Kragh:

Sjældent finder man en så stor koncentration af kunst og kultur som på Sicilien. Øen har været påvirket af blandt andet: fønikere, grækere, spaniere, normanere, romere, og de har alle efterladt spor fra deres kultur- hvilket har beriget øen med Europas mest spændende og varierede kunst. I foredraget vil I få et udpluk af Siciliens mange kunstværker, arkitektur og arkæologiske områder. Lige fra Siracusas græske teater, til barokkunstnerens: Caravaggios værk af Santa Lucia, nutidige kunstneres keramikudsmykninger i små stræder i antikke byer. Vi udforsker nyligt fundne antik kunst som bronze statuen af Praxiteles ”den dansende satyr”, sicilianske barok kirker, den kendte renæssancekunstner: Antonello da Messina(1430-79) født på Sicilien, den romerske by med de mest velbevarede mosaikker i verden: Villa Romana Del Casale og også undersøge nogle af Siciliens græske templer - større og flottere end dem de har i Grækenland. Hele foredraget vil blive underbygget af et rigt billedmateriale fra Sicilien.

Kl. 13.00 - 14. 00. Frokost og vin

Vi serverer siciliansk frokost i haven, Parmigiana Melanzane, granita med citron og siciliansk vin.

​Kl. 14.00 – 16.00

Sicilien: den trekantede ø og det historiske potentiale

Foredrag af Cecilie Marie Meyer

”Har man set Italien uden at se Sicilien, har man slet ikke oplevet Italien. Sicilien er nøglen til det hele”, skrev Goethe om den trekantede ø, hvis frodighed og befolkning sætter middelhavstilværelsen på spidsen. Tag med på denne kronologiske rejse gennem Siciliens tusindårige historie og kultur, hvor du samtidig får et moderne perspektiv på øens potentiale, der fra sin europæiske periferi måske rummer nogle af svarene på det globale samfunds udfordringer. 

Cecilie Marie Meyer vil gennemgå øens historie, fra de første stammer over grækerne, romerne og araberne til normannerne, det spanske styre og øens indlemmelse i den moderne, italienske republik. Vi skal også blive klogere på den parallelle stat: om mafiaens fortid, nutid og fremtid på Sicilien.

​Afslutning/afrunding på dagen med et glas vin

Lørdag d. 17. aug. kl.10.00 - 16.00

Dagen i dag foregår på ”Metronomen” på Frederiksberg.

Kl. 10.00 – 12.00.

Skønhed, poesi og historie på Sicilien 

Foredrag af Martin Herbst                                                                   

Man kan vanskeligt overvurdere Siciliens historiske betydning for europæisk politik, kultur og selvforståelse. Sicilien var krydsningspunktet mellem øst og vest, syd og nord og selve nøglen til Europa. Derfor har alle de store aflagt øen et besøg: Polyfemos, Odysseus, Aeneas, Sapho, Platon, Cicero, Paulus, vikingerne, araberne og kejser Frederik d. 2. I dette foredrag får vi et overblik over Siciliens fascinerende historie og nærmest magiske tiltrækningskraft på politikere, filosoffer, kunstnere, poeter og turister. 

kl.12.00 -14.00

Siciliansk frokost på cafe

Vi går ned på den Sicilianske cafe, Etnea og spiser en hurtig frokost. Her får vi en panino, oliven& nødder og lidt at drikke/vand/prosecco/ vin.

​Kl. 14.00 -16.00

Koncertforedrag

Sicilien - fra barok til belcanto

Med Maria Johannsen, sopran og pianist Stephen Whale

Følg med i den musikalske fortælling om Siciliens magiske skønhed og historie. I kommer til at høre arier med de helt store følelser og fortællingen om de mange komponister, der var fascineret af Siciliens  drabelige begivenheder fra mytologien og historien. Helt siden 1600-tallet er bla. Händel, Meyerbeer,  Mascagni, Wagner og Verdi blevet inspireret til at skrive operaer, hvis handling foregår på Sicilien.

Siciliens allerstørste bidrag til den klassiske musik er dog komponisten Vincenzo Bellini fra Catania - ung, smuk og et rigtigt romantisk kunstnergeni, som opnåede verdensberømmelse.

Vi slutter af med list siciliansk vin og lidt snacks. 

 

Søndag d. 18. aug. kl. 10.00 - 17.00:

Tine Kragh viser os rundt og fortæller på begge de to Københavnske museer.

Vi mødes på Ny Carlsberg Glyptotek.

Kl. 10.00 - 13.00 

På Glyptoteket, her skal vi se udvalgt kunst der relaterer eller kommer fra Sicilien,

Grundlæggelsen af de græske kolonier på Sicilien og Syditalien i det 8.-7. årh. f.Kr. var oprindelsen til et vestgræsk kulturområde, som igennem flere århundreder havde en meget væsentlig betydning i den antikke verden.
Samlingerne på Ny Carlsberg Glyptotek giver en glimrende indsigt i flere aspekter af vestgræsk kultur, – således helligdommenes votivgaver, templernes udsmykning, marmor- og bronzeskulptur, vasemaleriet, gravenes udstyr, foruden eksempler på den lokale ikke-græske keramik og de lokale gravskikke.

Vi skal se fine bronzeskulpturer fundet på Sicilien, marmorbyster og metoper fra de græske templer, og meget mere. 

Derefter se guldaldermalernes værker fra Italien og Sicilien og høre om fænomenet med at kunstnerne tog sydpå på dannelsesrejser - i denne periode.

Kl. 13.00 – 14,00

La Trinacria

Spiser vi frokost på den Sicilianske cafe La Trinacria. Blandt travle gader og stræder i indre by ligger en autentisk, siciliansk perle af en café. Bag La Trinacria er sicilianske Rina - som vil byde os velkommen i den hyggelige gård ved cafeen.

Vi spiser: Siciliansk frokost, skøn siciliansk antipasti: arancini, oste, salami, brød, grillede grønsager med mere dertil vin, derefter en god kaffe og selvfølgeligt en cannolo, den kendte sicilianske kage.

Kl.14.00 – 17.00

Thorvaldsens museum. 

Om eftermiddagen skal vi nyde et af Danmarks smukkeste museer – som jo faktisk også er et mausoleum - da Thorvaldsen er begravet i museet. 

Vi ser værker der relaterer til Sicilien og studerer også her danske guldaldermalere der har været på Sicilien, blandt andet Martinus Rørbye der maler en del billeder i Palermo og omegn. 

I dag bor de fleste efterkommere af Thorvaldsen på Sicilien, Thorvaldsens datter Elisa Paulsen har familie i Palermo - familien har arvet mange genstande fra Thorvaldsen og personlige ting, så som dagbøger med mere. Det skal vi høre meget mere om.

Thorvaldsen har også skabt en buste af Homer og vi kommer ind på hvordan Odysseus rejser rundt på Sicilien og sætter sine spor - spor man stadig den dag i dag kan se på Sicilien. Han møder også Kyklopen Polyfemos på Etna - et motiv der ofte er gengivet i kunsten.

Thorvaldsens antiksamling rummer også flere interessante genstande fra Sicilien.

​Kl.16.30  Afslutning og et glas vin på Thorvaldsens Museum, og tak for denne gang for kurset og Sicilianske dage i København 2024.

Kurset er inklusiv:

 

  • Undervisning, koncertforedrag og samtale salonger m.m.

  • Entre Glyptoteket (125 kr.) og Thorvaldsens museum (100 kr.) 

  • 3 frokoster med vin. 

  • Kaffe og kager

  • Billetgebyrer

 

 

Pris: 2400,- alle dage

Køb billet her

Tilmelding ved betaling 500,- i depositum (tilbagebetales ikke - hvis du bliver forhindret i at deltage) 

Restbeløb 1900,- betales ca. 6 uger inden kursus. 

​Max. 16. deltagere

 

Undervisere: 

Tine Kragh:

Leder af Højskolen på Sicilien. Kunsthistoriker og kunstner.

Cand.mag. i kunsthistorie fra Københavns universitet. Har arbejdet på diverse museer, blandt andet på Thorvaldsens museum og Kastrupgårdsamlingen som omviser og kunstformidler. Hun har i mange år skabt kunsthistoriske rejser til Italien. Er selv kunstner og har udstillet i gallerier i Danmark og udlandet, især Italien. Undervist på Folkeuniversitetet i København og holder foredrag både i kirker, på højskoler og biblioteker rundt omkring i landet.  Har haft lejlighed og bor meget på Sicilien.

Martin Herbst:

Martin Herbst er cand.theol., forfatter, foredragsholder og underviser på Folkeuniversitetet og mange andre steder. Martin har været rejseleder på adskillige rejser, især til Firenze med omdrejningspunkt i byens ubestridte bysbarn Dante og hans værk Den Guddommelige Komedie.

https://martinherbst.dk

Cecilie Marie Meyer:

Cand. mag. i italiensk og arbejder som journalist, forfatter og foredragsholder med Syditalien som speciale. Hun har boet i Syditalien ad flere omgange og skriver løbende om landsdelen for aviser og magasiner som Weekendavisen, Politiken, Jyllandsposten og Gastro. Cecilie underviser desuden i syditaliensk kultur på Folkeuniversitetet og skriver rejsebøgerne Turen Går Til Napoli og Syditalien, Turen Går Til Sicilien og Turen Går Til Sardinien for Politikens Forlag.

 

Maria Johannsen:

Sopran og leder af Foreningen Cantabile. Maria synger Liederkoncerter, medvirker ved kammermusik-koncerter og som solist med ensembler og orkestre bla i Haydns "Skabelsen" under ledelse af Peter Ettrup Larsen i Odense Domkirke. Maria har også været solist ved galla-koncerter med musik af J. Strauss og H.C. Lumbye. Blandt de næste koncerter er Wagners “Wesendonck-Lieder” med norddeutsche sinfonietta under ledelse af Christian Gayed. www.mariajohannsen.com

 

Stephen Whale:

Australsk pianist, akkompagnatør, underviser i klaver og musikteori og forsker i musikanalyse/harmoniteori. Han har optrådt bla. i USA, Norge, Finland, Australien og Danmark i Aarhus musikhus med Aulos Duo, i Vejen bibliotek og ved Foreningen Cantabiles koncerter i Haderslev. I Australien har han været  solist med the Queensland Orchestra og Sydney University Symphony Orchestra. 

 

Hvis man kommer langt væk fra København, kan man vælge et hotel i centrum og nyde byen om aftenen. Vi kan godt hjælpe med at finde et hotel eller se på søgeportalen: Trivago

Hvis vi f.eks. pga. corona må aflyse - tilbagebetales hele beløbet selvfølgeligt.

Der tages forbehold for små ændring i programmet i særlige tilfælde.

​Adresser:

  • Tine Kragh, Haveforeningen Engly nr. 45. 2300 kbh. S

  • Metronomen, Godthåbsvej 33, 2000 Frederiksberg

  • La Trinacria, Hyskenstræde 14, 1207 København K

  • Thorvaldsens museum, Bertel Thorvaldsens Plads 2, 1213 København V

  • Glyptoteket, Dantes Plads 7, 1556 København

  • Etnea, Siciliansk café, Ane Katrines vej 2 Frederiksberg

bottom of page